Museumcollectie AAMU naar Nationaal Museum van Wereldculturen

Museumcollectie AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst naar Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde).

De museumcollectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht blijft behouden voor Nederland en wordt in haar geheel opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). De musea kwamen tot overeenstemming nadat het AAMU eerder aankondigde dat het de deuren zal sluiten na 15 juni 2017.

Unieke collectie behouden De basis van de unieke museumcollectie van het AAMU was een particuliere collectie die geschonken werd aan het museum. In de afgelopen jaren werd de collectie verrijkt met aankopen en schenkingen. Conservator Dr. Georges Petitjean kocht werken aan van onder meer Emily Kame Kngwarreye, Rover Thomas en Paddy Bedford, allen internationaal gerenommeerde kunstenaars. De collectie omvat eigentijdse werken uit de belangrijke kunstregio's van Australië. Ze bestaat uit ruim 800 stukken variërend van schilderijen op doek uit de centrale woestijngebieden, boombastschilderijen uit Arnhem Land en sculpturen uit diverse gebieden. Ook bevat de collectie foto- en videokunst van kunstenaars met een Aboriginal identiteit uit de grote steden.

Nieuw thuis voor Aboriginal kunst
De collectie die door het Nationaal Museum van Wereldculturen wordt beheerd omvat een belangrijke collectie uit dit cultuurgebied, waaronder verschillende Aboriginal schilderijen en objecten. Stijn Schoonderwoerd, Algemeen directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen over deze aanwinst: “We zijn bijzonder trots en blij dat we de belangrijkste Aboriginal kunstcollectie buiten Australië onder onze hoede krijgen. Hiermee kunnen we de historische lijn van de nationale Australië collectie die wij beheren, in een klap doortrekken naar onze tijd. De nationale collectie wordt hiermee uniek in de wereld buiten Australië.”

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
In de afgelopen zestien jaar presenteerde het AAMU meer dan dertig exposities. Steeds werden verschillende facetten van Aboriginal kunst belicht zoals de Droomtijd, storytelling en kunst op houten objecten tot solo-exposities van internationaal vermaarde kunstenaars als Brook Andrew en Gordon Bennett. Een speerpunt van het AAMU was om hedendaagse Aboriginal kunst te tonen in samenhang met kunst uit andere delen van de wereld. Ook werden meerdere tentoonstellingscatalogi en een uitvoerige museumcatalogus uitgegeven. In 2016 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de succesvolle tentoonstelling Mapping Australia. Tot en met 15 juni 2017 is de slotexpositie Tracking Memories te zien.

Museum over mensen
Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden zijn in 2014 gefuseerd tot de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Het NMVW is een thuishaven voor een collectie van ruim 350.000 objecten uit de hele wereld. Onlangs nog werden ook belangrijke delen van de collectie van voormalig Museum Nusantara aan het Nationaal Museum toevertrouwd. In de vaste tentoonstelling en wisselende exposities worden objecten getoond die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is: op de verschillen na zijn we hetzelfde: mens.

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met Karin Flierman: tel (088 00 42 815) / karin.flierman@wereldculturen.nl

Ron Yunkaporta, Joe Ngallametta and Joel Ngallametta, Law Poles, 2007

Downloaden JPEG (0.11 MB)

Rover Thomas, Salt Lake at Punmu, 1995

Downloaden JPEG (0.09 MB)