Nieuw hoofd Collectiemanagement

Nieuw hoofd Collectiemanagement voor Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Er zijn weinig professionals in de wereld van het collectiemanagement zo ervaren en veelzijdig als Cindy Zalm. Daardoor is zij een uitstekende opvolger van Koos van Brakel, die als Hoofd Collectiebeheer na een indrukwekkende loopbaan van 37 jaar met pensioen is gegaan.”

Toekomst
Cindy Zalm gaat de afdeling Collectiemanagement aansturen van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), de stichting waar Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde deel van uit maken. Met de aanstelling van Cindy Zalm verwacht het NMVW verdere stappen te kunnen zetten in het nog beter toegankelijk en maatschappelijk relevant maken van de collectie.

Achtergrond
Cindy Zalm heeft een ruime achtergrond in zowel commerciële dienstverlening als in de museumwereld. Zo was Cindy Zalm tien jaar verbonden aan het Amsterdam Museum, waarvan het overgrote gedeelte als Coördinator beheer en behoud. In deze rol was zij verantwoordelijk voor het team van depotmedewerkers, restauratoren en de registrar. Daarnaast was Cindy Zalm bij diverse musea betrokken als extern adviseur bij onder andere collectieverhuizingen, samenwerking- en professionaliseringsprojecten. Naast haar reguliere werkzaamheden als Branche Manager bij Crowne Fine Art geeft Cindy Zalm gastcolleges met betrekking tot depotbouw en collectiemobiliteit aan de Reinwardt Academie, en was ze van 2011 tot 2015 lid van de commissie die belast was met het opstellen van Europese standaarden op het gebied van verpakking en transport van cultureel erfgoed.

Museum over mensen
Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden (samen het Nationaal Museum van Wereldculturen) zijn musea over mensen. In de vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities worden objecten getoond uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde ontdek je dat mensen wereldwijd op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

Noot voor de redactie:
Neem voor meer informatie contact op met Karin Flierman karin.flierman@wereldculturen.nl  / +31 (0)88 0042 800

Nieuw Hoofd Collectiemanagement: Cindy Zalm

Downloaden JPEG (0.97 MB)