Keti Koti Festival

Zaterdag 17 juni

Op zaterdag 17 juni vindt het jaarlijkse Keti Koti Festival plaats. In het buitenmuseum wordt niet alleen stil gestaan bij het verleden maar kijken ook samen naar de toekomst gekeken. Het programma is zowel inhoudelijk als feestelijk met live muziek, lezingen, workshops en een grote Caraïbische markt. Winti-priesteres Marian Markelo opent het festival op traditionele wijze door het brengen van een plengoffer.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti betekent letterlijk ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Black Harmony zingt Psoko Psalm

De ambitieuze en gedreven mannen van Black Harmony brengen Psoko Psalm liederen ten gehore. Deze klaag- en troostliederen zijn door de Afrikaanse voorouders in Suriname ontwikkeld tijdens de slavernij. De mannen presenteren met hun warme stemmen een smeltkroes van eigen songs en bewerkingen van bestaande nummers.

Sabakoe

De populaire kasekogroep Sabakoe staat bekend om het verwerken van odo’s (typische Surinaamse gezegden) in hun teksten.

Winti 3D-print

Winit is onstaan in Suriname en is een samengaan van diverse West-Afrikaanse religies zoals Yorùbá en Vodun. Tijdens de onderdrukking van de slavernij konden de culturele tradities van het maskerdansen niet worden voortgezet. Marian Markelo en kunstenaar Boris van Berkum willen het maskerdansen weer onderdeel laten zijn van de Winti religie. Een selectie maskers uit het Afrika Museum hebben zij in 3D geprint. Deze prints zijn de basis voor een nieuwe kunstcollectie, die vanaf heden een actieve rol speelt in het Winti dansritueel. De dansen worden uitgevoerd door dansgroep Untold.

Kopro Beki show

De Kopro Bejki – koperen bekkens- behoren tot een typisch vrouwelijke Surinaams-creoolse traditie. Bij verjaardagen (vooral bij bigi jari - grote verjaardagen, 10, 20 enz.) gaan vrouwen op bezoek en nemen dan cadeaus mee in hun koperen bekkens die ze op hun hoofd(doek) dragen. Dansend en zingend komen ze binnen. Deze Kopro Beki show wordt uitgevoerd door de leden van de groep Kopro Beki Prodo en zij vertellen u alles over betekenis en symboliek van de Kopro Beki.

Workshop Alfabet maken

De Surinaamse kunstenaar Isan Corinde heeft een IC0 teken alfabet ontwikkeld wat bestaat uit tekeningen en letters. Geïnspireerd door een leesboek uit zijn jeugd, laat hij de figuren uit zijn alfabet komen terug in zijn werk. Laat je uitdagen een verhaal te schrijven en maak net als Isan Corinde je eigen alfabet.

Zaterdag 17 juni | 14:00-20:00 uur | alle leeftijden | reguliere museumprijs, museumkaart geldig

Saturday 17 June 2017