Herfstvakantie - 14 t/m 29 oktober

Kom geluk zoeken in het Afrika Museum

Twee weken op zoek naar geluk! Is geluk toeval? Of kun je geluk afdwingen? En hoe wordt er wereldwijd naar geluk gekeken? In verschillende Afrikaanse culturen wordt geprobeerd het geluk naar zich toe te trekken; met krachtbeelden, amuletten of orakels, maar ook door de voorouders en goden te raadplegen. Kun jij zelf het geluk een handje helpen? Ontdek het in de herfstvakantie van 14 oktober t/m 29 oktober met rondleiding Rondje geluk, workshop gelukstatoeage maken of de workshop bodypercussie. En op 21 oktober heb je sowieso geluk want dan is het Berg en Dalse museumdag en betaal je maar €1.- euro entree! 

DOWNLOAD EN BEKIJK HET PROGRAMMA PER DAG


Rondje geluk | Rondleiding

15, 16, 17, 22, 23, 24 en 29 oktober

Hoe kun jij zelf geluk aantrekken? Deze rondleiding neemt je mee langs objecten die te maken hebben met geluk. In delen van Afrika ontstaat geluk als de kosmische krachten in evenwicht zijn, of als de voorouders tevreden zijn. Daar speelt de mens zelf een rol in: door middel van voorouderverering, offers, amuletten, krachtbeelden en het raadplegen van diverse orakels. De rondleider laat jou ontdekken met welke rituelen je de kosmos in evenwicht kunt brengen en zo het geluk aantrekken.

Start 13.00 en 14.30 uur | gratis activiteit


Gelukstatoeage maken | Activiteit

Alle dagen: 14 t/m 29 oktober

Geef jezelf een beetje geluk met je eigen gelukstatoeage. In deze workshop ontwerp je je eigen tatoeage van een Adinkra symbool en tekent deze op speciaal papier. Andinkra symbolen komen uit Ghana en horen bij een spreekwoord, historische gebeurtenis, menselijke houding of dierlijk gedrag. Elk symbool heeft een eigen naam en betekenis; zoals geluk, wijsheid, hoop, liefde en kracht. In deze workshop gebruiken we de Adinkra symbolen die staan voor geluk of bescherming. Overal in Ghana duiken deze symbolen op, ze worden op winkeltjes, gebruiksvoorwerpen, auto’s en bussen geschilderd. Wereldwijd zie je Adinkra symbolen ook vaak terug als echte tatoeage. Met welke tattoo ga jij naar huis?

Dagelijks | doorlopend tussen 12:00 en 16:00 uur | gratis activiteit


Adinkra stempels maken - Herfstvakantie Afrika Museum

Geluksstempels maken | Workshop

alle dagen 14 t/m 29 oktober

Ben je klaar met je tatoeage en wil je het geluk graag aan anderen doorgeven? Maak dan een stempel met een Adinkra symbool. Met je zelfgemaakte stempel kun je een mooie kaart maken die je kunt opsturen naar iemand die je geluk toewenst. Uiteraard mag je jouw stempel mee naar huis nemen, zodat je thuis nog verder kunt stempelen.

Dagelijks | doorlopend tussen 12:00 en 16:00 uur | gratis activiteit


Body percussie | muziekworkshop

14, 18,19, 20, 21, 25 26, 27 en 28 oktober

Van muziek en bewegen word je gelukkig! Kom daarom in actie en doe mee aan de workshop body percussie. Geen trommels of andere instrumenten, maar je eigen lichaam is het instrument. Door te klappen, stampen en slaan, ontstaat er een fantastische beat.

Start 13.00, 14.00 en 15.00 uur | gratis activiteit


Berg en Dalse museumdag | Toegang €1,-

21 oktober

Je bezoek begint deze dag al met geluk want de entree is deze dag maar €1,-! Lucky you!


Talk op zondag | Zoek geluk bij het Ifa orakel - Alfred Quenum

29 oktober 13.30 – 14.30 uur । auditorium

Op zondag 29 oktober geeft Alfred Quenum een lezing over de werking van het Ifa orakel. Alfred is Babalawo, een Yoruba-priester uit Benin. Hij raadpleegt het Ifa orakel, een systeem om een oplossing voor (persoonlijke) problemen te zoeken. Alfred communiceert door middel van kaurischelpen en een ketting met de god Legba, de orisha goden en de voorouders. Voor: volwassenen. 
Lees meer over deze talk
 

Saturday 14 October 2017 to Sunday 29 October 2017