Surinaamse en Nijmeegse onderzoekers maken Surinaamse slavenregisters openbaar

Lezing Coen van Galen ‘Samen maken we de Surinaamse slavenregisters openbaar’ tijdens Keti Koti Festival op 17 juni in Afrika Museum

‘Samen maken we de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is het thema van de lezing die historicus Coen van Galen op 17 juni geeft tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum. De slavenregisters zijn 43 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in het midden van de negentiende eeuw. Deze uitgebreide slavenregisters zijn uniek in de wereld maar zeer beperkt toegankelijk voor publiek omdat ze niet gedigitaliseerd zijn en geen index hebben. Met een succesvolle crowdfundactie verzamelden Coen van Galen (Radboud Universiteit Nijmegen) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) het geld bij elkaar om deze bijzondere documenten openbaar te maken. Vanaf 21 juni kan iedereen via internet als vrijwilliger helpen om dit mogelijk te maken.

‘De slavenregisters in Paramaribo zijn om vele redenen van groot belang’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.’
Ongeveer 80.000 mensen staan gedocumenteerd in de registers. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.

Tijdens het Keti Koti Festival op zaterdag 17 juni vertelt Coen van Galen over het belang van de slavenregisters en hoe u kunt meehelpen om de om de informatie uit de slavenregisters voor iedereen openbaar te maken. Die database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. De lezing is om 15.15 uur in het Auditorium van het Afrika Museum.

Keti Koti Festival 2017
Met het jaarlijkse Keti Koti Festival staat het Afrika Museum stil bij het slavernijverleden en wordt er samen gekeken naar de toekomst; het draait om vieren van vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Het festival wordt op traditionele wijze geopend door winti priester Marian Markelo. Er is muziek in de vorm Psoko Psalm, klaag- en troostliederen door Black Harmony en kasekomuziek van Sabakoe en Corona. Door het museum is een Keti Koti Tour te volgen en lifestyle journaliste, fashionactiviste Janice Deul (bekend van het modeplatform Diversity Rules) gaat met het publiek op zoek naar de artistieke, sociaal-culturele en politieke betekenis van kroes- en krulhaar. Daarnaast zijn er creatieve workshops te volgen en is er een grote Caraïbische markt.

Keti Koti Festival
17 juni 2017
Afrika Museum, Berg en Dal
13:00 – 20:00 uur (museum open om 10:00 uur)