Persoonlijke verhalen

Column Meester Bart - 2

Het is maandagochtend, half twaalf. De kinderen die binnenkort hun mondeling examen Engels zullen doen, oefenen in de lessen alvast middels een show & tell, wat niet meer dan een presentatie of verhaal is rond een voor het kind waardevol object dat zij ook meenemen naar school.

Maar stiekem is het veel meer dan een oefening in het spreken voor een groep. Stiekem is het veel meer dan gewoon een verhaal dat de kinderen het lokaal inbrengen. In de negen jaar dat ik nu voor de klas sta, heb ik de mooiste en eerlijkste verhalen gehoord rond spullen die voor een ander misschien helemaal niet zo bijzonder lijken. Zo hebben mijn leerlingen en ik in deze klas al geluisterd naar Jamilla die over haar jongste zusje sprak en een foto van haar zusje de kring liet rondgaan, vertelde Edson over een in de soep gelopen cruise en toonde hij het originele reisschema van de boottocht en vertelde Dennis over het voetbalshirtje dat hem herinnert aan de vriendschap met zijn vorig jaar plotseling overleden vriend.

We zitten in de kring. Ik maak plaats voor Kwabena die vandaag aan de beurt is. Kwabena is een jongen die oneindig gespreksstof heeft en geliefd is bij zijn klasgenoten om zijn buitengewoon voetbaltalent. Hij pakt een papieren zakje uit zijn tas en haalt er een kettinkje uit. Het is een kettinkje met daaraan een hangertje waarop het Afrikaanse continent geschilderd is. Onderaan staat de naam Kwabena geschreven. Kwabena is een Ghanese naam voor een jongen die op dinsdag geboren is. Hij heeft het kettinkje van zijn opa gekregen, die in Ghana woont en net als hij Kwabena heet. ‘Zo is mijn opa toch een beetje dichtbij me. Dragen durf ik de ketting niet, bang om hem te verliezen. Ik wil mijn opa niet kwijt, daarom houd ik hem in een papieren zakje.’

We mogen luisteren naar een persoonlijk verhaal van Kwabena. ‘Ook wil ik over carnaval vertellen. Mijn opa is een keer in Nederland geweest. We zijn toen naar het Zomercarnaval in Rotterdam gegaan. Dat was ook de laatste keer dat ik hem zag. Ik hoop hem volgend jaar weer te zien, want het plan is om dan met de familie naar Ghana te gaan.’

Het is voorjaarsvakantie. Lang geleden vierde ik tijdens deze dagen carnaval in Brabant, waar ik als kind opgroeide. Een paar keer ben ik naar het Zomercarnaval in Rotterdam gegaan, waar ik vooral kon genieten van de pracht waarmee het feest door de stad danste. Met deze fijne herinnering op zak reis ik af naar Berg en Dal, op weg naar het Afrika Museum. Nog even is daar de expositie Carnaval en daar wil ik graag heen. Ik word meegenomen langs kleurrijke kostuums van over de hele wereld en ontdek hoe carnaval wereldwijd wordt gevierd. Ik kom erachter dat er op de verschillen na ook een hoop overeenkomsten te vinden zijn. De verhalen zijn een mooie aanvulling op mijn eigen ervaringen en het verhaal van Kwabena.

Meester Bart


Meester Bart, onze museumambassadeur

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, is onze ambassadeur bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema’s die Meester Bart in zijn klas en in de media bespreekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers. 

Lees de andere column(s) van Meester Bart