Keti Koti Festival: herdenken van het slavernijverleden en vieren van de vrijheid

Op zaterdag 17 juni vindt de 9e editie van het Keti Koti Festival plaats in het Afrika Museum. Met een programma dat zowel inhoudelijk als feestelijk is wordt er stil gestaan bij het slavernijverleden en de vrijheid gevierd. Een dag vol rituelen en tradities, muziek, dans en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti betekent letterlijk ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, na ruim twee eeuwen slavernij, in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Keti Koti Festival

Voor het negende jaar op rij wordt er in het Afrika Museum het Keti Koti Festival georganiseerd. De rol die Nederland speelde in de internationale slavenhandel krijgt weinig aandacht in ons onderwijs. Ieder jaar moet opnieuw uitgelegd worden wat Keti Koti betekent. Aandacht voor deze geschiedenis is belangrijk omdat onbewuste patronen van discriminatie en stereotypering vaak hun oorsprong vinden in kolonialisme en slavernij. Deze patronen spelen in onze samenleving nog steeds een rol. Met lezingen over o.a. het openbaar maken van slavernijregisters, een Keti Koti Tour en ‘Verhalen uit een ver verleden’ wordt er tijdens het Keti Koti Festival gekeken naar de slavernijgeschiedenis.

Het vieren van de vrijheid speelt tevens een grote rol deze dag. Op het programma staan live muziekoptredens van kaseko-bands Corona en Sabakoe. Er zijn creatieve workshops te volgen, een show van Kopro Beki Prodo waarin zij de Surinaams-Creoolse traditie van de kopro beki’s showen en een grote Caraïbische Markt. Deze bijzondere dag wordt gepresenteerd door presentatrice en comédienne Stacey Esajas.

Kijk voor het complete programma op www.afrikamuseum.nl

Zaterdag 17 juni
Programma 13:30 – 20:00 uur (museum open vanaf 12:00 uur)
Regulier museumentree
Kom je in koto of traditionele Afrikaanse kleding? Dan betaal je slechts €5,00.

Noot voor redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Flierman PR Afrika Museum:
T. 088 0042 815
E. pers@afrikamuseum.nl

Campagnebeeld Keti Koti

Downloaden JPEG (4.37 MB)