Pers

Voor aanvullende informatie of (meer) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van het Afrika Museum: Maarten Jeukens of Karin Flierman (088 00 42 800) of pers@afrikamuseum.nl.


De grootste pan-Afrikaanse fototentoonstelling voor het eerst te zien in Nederland

Op donderdag 12 april opent in het Afrika Museum, bij Nijmegen, de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaans Foto Biënnale in Bamako. Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Lees meer


Afrika Museum zowel binnen als buiten museummuren succesvol in 2017

Het Afrika Museum kijkt terug op drie succesvolle tentoonstellingen en evenaart met 62.000 bezoekers het bezoekersaantal van 2016. Dat was mede te danken aan een uitgebreid zomerprogramma in het buitenmuseum, diverse evenementen en volop activiteiten in de kerstvakantie. Ook buiten de museummuren viel het Afrika Museum dit jaar op. Maar liefst 50.000 mensen bezochten de mini musea van het MUSEUM VAN-project waarin het Afrika Museum een prominente plek innam. 

Lees meer


Lezing en consult ifa orakel in Afrika Museum

Zondag 29 oktober geeft Alfred Quenum in het Afrika Museum een lezing over de werking van het Ifa orakel. De uit Benin afkomstige Alfred is een Yoruba-priester en Kossilaté, dit is één van de hoogste inwijdingsgraden die je als Yoruba-priester kunt halen. 

Lees meer


Soufiane Touzani ontvangt persoonlijke voetbalshirt in eigen mini museum

Tot en met 24 september is op perron 11/12 van station Utrecht Centraal het MUSEUM VAN Soufiane te zien. In dit mini museum zijn sport- en spelobjecten te zien uit de hele wereld, uitgezocht door freestyle voetballer Soufiane Touzani.

Lees meer


Laatste week: MUSEUM VAN Kenny B op station Arnhem

Tot en met zondag 20 augustus is het MUSEUM VAN Kenny B nog te zien op perron 10/11 van station Arnhem. De laatste kans om de bijzondere muziekinstrumenten uit de hele wereld en objecten uit Suriname te bekijken voordat zij weer terug gaan naar het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Met handen en voeten in de klei in het Afrika Museum

Toe aan een reiniging van de huid? Neem een duik in het modderbad en daarna een emmerdouche. Het ZOMERPROGRAMMA vindt elke woensdag t/m zondag van 12 tot 16 uur plaats. 

Lees meer


Muziek en herinneringen aan Suriname in het museum van Kenny B

Van 27 juli tot en met 20 augustus is een wachtruimte op perron 10/11 van station Arnhem speciaal omgebouwd tot mini museum. In het Museum van Kenny B zijn diverse muziekinstrumenten te zien uit de hele wereld en daarnaast een aantal bijzondere objecten uit Suriname.

Lees meer


Het Museum Van reist verder

Tot en met zondag 23 juli is het Museum van Floortje nog te zien op perron 8/9b van station Leiden. De laatste kans om de bijzondere objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde uitgekozen door Floortje Dessing te bekijken in dit speciale mini museum. 

Lees meer


Stap uit de trein in het MUSEUM VAN Floortje Dessing

Vanavond opende Floortje Dessing het MUSEUM VAN .. op perron 8/9b van station Leiden.

Lees meer


Floortje Dessing opent eigen museum met favoriete collectie uit Oceanië

Vanaf woensdag 21 juni om 19:30 uur is het Museum van Floortje een maand lang te bezoeken op perron 8/9b van station Leiden.

Lees meer


Bijzondere museumcollectie tentoongesteld op perrons door het land

Onder andere Floortje Dessing ging in het enorme depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde op zoek naar haar favoriete objecten om haar eigen mini museum mee samen te stellen. 

Lees meer


AAMU collectie overgedragen aan NMVW

Op donderdag 15 juni droeg het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht de collectie over aan het NMVW.

Lees meer


Keti Koti Festival: herdenken van het slavernijverleden en vieren van de vrijheid

Op zaterdag 17 juni vindt de 9e editie van het Keti Koti Festival plaats in het Afrika Museum. Met een programma dat zowel inhoudelijk als feestelijk is wordt er stil gestaan bij het slavernijverleden en de vrijheid gevierd. Een dag vol rituelen en tradities, muziek, dans en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Lees meer


Gratis toegang Afrika Museum op vertoon van veer

Om de opening van de tentoonstelling WERELD VOL VEREN te vieren krijgen bezoekers op zaterdag 20 en zondag 21 mei op vertoon van een veer gratis toegang tot het Afrika Museum

Lees meer


Paradijsvogels, hoofdtooien en bovennatuurlijke krachten in Afrika museum

Van 12 mei tot en met 24 september 2017 ontdek je in het Afrika Museum alles over het wereldwijde gebruik en betekenissen van veren. Een unicum: de mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien in de tentoonstelling Wereld vol Veren.

Lees meer


Museumcollectie AAMU naar Nationaal Museum van Wereldculturen

De museumcollectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht blijft behouden voor Nederland en wordt in haar geheel opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). 

Lees meer


Paas- en Keniaanse zeepsteeneieren zoeken in Afrika Museum

In het paasweekend ligt er een groot aantal paaseieren verstopt in het buitenmuseum. Niet alleen chocolade eieren, maar ook tien bijzondere zeepsteen eieren uit Kenia. Gebruik je speurneus en wie weet ga jij wel met een van de mooiste eieren naar huis. 

Lees meer


Buitenmuseum weer open - vanaf 1 april

Op zaterdag 1 april opent het Afrika Museum de deuren van het buitenmuseum. De traditionele Afrikaanse woonerven zijn vanaf aankomend weekend weer volledig ingericht en toegankelijk voor publiek. Waar voorheen het buitenmuseum slechts tot het najaar te bezoeken was blijft het vanaf nu het hele jaar door open. 

Lees meer


WERELD VOL VEREN - vanaf 12 mei in het Afrika Museum te zien

De tentoonstelling WERELD VOL VEREN is vanaf 12 mei te zien in het Afrika Museum. Eerder was deze tentoonstelling te zien in Museum Volkenkunde, waar het maar liefst 65.000 enthousiaste bezoekers trok.

Lees meer


Cindy Zalm: Nieuw hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Henrietta Lidchi: nieuw hoofd conservatoren Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Nederlanders onbekend met Carnaval tradities

Dit weekend barst het carnavalsfeest, voornamelijk onder de rivieren in eigen land weer los. Het Afrika Museum onderzocht onder 3000 Nederlands wat zij eigenlijk weten van Carnaval, en wat bleek: Nederland denkt bij carnaval voornamelijk aan bier gevolgd door feestvieren en verkleden. Dat carnaval wereldwijd groots gevierd wordt is vrijwel onbekend. Met de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD laat het Afrika Museum zien welke carnavaltradities men op verschillende continenten beleeft.

Lees meer


Musea over mensen populairder dan ooit

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde trokken in 2016 gezamenlijk meer bezoekers dan ooit. Samen verwelkomen de musea dit jaar 419.000 bezoekers: een stijging van ruim 7% ten opzichte van het jaar ervoor. “We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat: sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen”, aldus directeur Stijn Schoonderwoerd. De tentoonstellingen THE SIXTIES (Tropenmuseum) en DE BOEDDHA (Museum Volkenkunde & Tropenmuseum) bleken dit jaar ware publiekstrekkers. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD, die tot 26 maart 2017 te zien is in het Afrika Museum, werd onlangs door het NRC Handelsblad bekroond met vier sterren.
 

Premier Rutte overhandigt gouden kris aan president Indonesië Musea over mensen populairder dan ooit

Succesvolle samenwerking van stichting Nationaal Museum van Wereldculturen en Erfgoed Delft. 

Vandaag overhandigde minister-president Mark Rutte een gouden Buginese kris aan de Indonesische president Joko Widodo. Deze kris komt uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen. De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die in 2017 zal plaatsvinden. Het is daarmee een uniek project: nog nooit eerder is repatriëring van erfgoed op deze schaal uitgevoerd.
 

17% van de Nederlanders weet niet dat Carnaval wereldwijd gevierd wordt

Bijna een vijfde deel van de Nederlanders kent geen carnavalsvieringen buiten de landsgrenzen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Afrika Museum onder meer dan 3000 Nederlanders. Dat verschillende landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika ook feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je vanaf 11 november 2016 in de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD in het Afrika Museum vlakbij Nijmegen. Met deze tentoonstelling geeft het museum het startschot van het jaarlijkse carnavalsseizoen dat elk jaar op 11 november om 11:11 uur begint.

Lees meer over de tentoonstelling


Meester Bart wordt museumambassadeur

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, sluit zich als ambassadeur aan bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema’s die Meester Bart in zijn klas en in de media bespreekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers.

Lees  meer over Meester Bart


Advies Rotterdamse Kunstraad tweeslachtig en kortzichtig

In het advies over het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020, dat vanochtend openbaar werd, adviseert de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de gemeentelijke subsidie voor het Wereldmuseum vrijwel te beëindigen. Maar ook om zo snel mogelijk scenario’s uit te werken voor samenwerking van het museum met anderen, waaronder het Nationaal Museum van Wereldculturen. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NMVW, zegt hierover: “Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd."

Meer over het advies van de Rotterdamse Kunstraad. 


Raad van Cultuur complimenteert Nationaal Museum van Wereldculturen met nieuwe profilering en koers

“Positief” (over de profilering), “waardering” (over de daadkracht), “toonaangevend” (over de educatie), “veelbelovend” (over nieuwe maatschappelijke rol), “goed voorbeeld” (over de diversiteit), “succesvol” (over de fusie), “gedegen” (over het ondernemerschap), “aansprekend” (over bereik nieuwe doelgroepen) . Dat zijn enkele woorden waarmee de Raad voor Cultuur het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, samen Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, in het advies heeft beoordeeld.

Meer over het advies van de Raad van Cultuur