Over het Afrika Museum

 

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal (bij Nijmegen).

Het museum heeft een binnen- én een buitenmuseum. In het binnenmuseum zijn er traditionele Afrikaanse objecten te bewonderen als ook een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Deze objecten vertellen veel over de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen en over de Afrikaanse diaspora.

In het buitenmuseum komt men meer te weten over de traditionele architectuur van vijf volkeren uit de landen Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Speciaal voor kinderen is er ook een kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen waar op geklommen en gespeeld kan worden.

In het Afrika Museum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Lees meer over de fusie van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

 

Missie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven, verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. Wat ons verbindt zijn universele menselijke emoties. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal.

Met alles overstijgende thema's als liefhebben, rouwen, vieren en vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Deze authentieke verhalen ontsluiten een wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is. Door ons publiek en stakeholders actief te betrekken bij het verzamelen, duiden en delen van deze getuignissen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo inspireren we tot een open blik op de wereld. En dragen we bij aan wereldburgerschap. Dat is onze missie.

Lees hier meer over de missie van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.


Historie Afrika Museum

Wat nu een rijke, goed gedocumenteerde collectie voorwerpen uit Afrika is, begon als een bescheiden, maar waardevolle particuliere verzameling van de missionarissen van de Congregatie van de H. Geest. Leden van deze missionaire geloofsgemeenschap werkten en werken in Afrika. De doelstelling van de paters: een bredere kijk geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden waar zij al lang werkzaam zijn.

In 1954 neemt pater P. Bukkems, oud-missionaris in Tanzania het initiatief tot oprichting van een Afrika Museum. Langs die weg wil de congregatie een bredere kijk geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden waar zij al een eeuw werkzaam is. De eerste expositie bestaat uit voorwerpen die in de loop der jaren door de paters zelf uit Afrika zijn meegebracht en afkomstig zijn uit diverse reizende missietentoonstellingen.


Lees alles over de verschillende musea in de En Nu.

     

Download En Nu 1 (PDF)

 

Download En Nu 2 (PDF)

 

Download En Nu 3 (PDF)

 

     

Download En Nu 5 (PDF)

 

Download En Nu 6 (PDF)

 

Download En Nu 7 (PDF)

 

     

Download En Nu 8 (PDF)         

 

Download En Nu 9 (PDF)           

 

Download En Nu 10 (PDF)       

 

 


Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Statuten Stichting NMVW (PDF)

Geschiedenis van de drie musea (PDF)

Raad van Toezicht (PDF)

Code of Cultural Governance (PDF)

Jaarverantwoording

Jaarrekening 2016 (PDF)

Jaarverantwoording 2015 (PDF)

Jaarrekening 2014 (PDF)

Jaarrekening 2013 (PDF)