Vaste tentoonstellingen

Het Afrika Museum in de 21ste eeuw - Oude en nieuwe kunst verbonden

In deze nieuwe semi-permanente opstelling met de titel 'Het Afrika Museum in de 21e eeuw. Oude en nieuwe kunst verbonden' krijgt, naast traditionele kunst, hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora een vaste plek. Thema's die aan bod komen zijn onder meer 'Beeldvorming' en 'Westerse en Afrikaanse visies op Afrikaanse kunst'. Deze zaalinrichting is enkele jaren te zien.

De online collectie van deze semi-permanente tentoonstelling is hier te bekijken.


Negrophilia

Het onderdeel Beeldvorming in deze semi-permanente opstelling bestaat uit een paar honderd voorwerpen uit de collectie 'negrophilia' van Felix de Rooy. Via voorwerpen uit de populaire beeldcultuur, zoals strips, reclameposters en speelgoed, wordt geschetst hoe Europeanen hun visie op de Afrikaanse medemens decennia lang tot uitdrukking brachten.


Religie en samenleving

De rol van religie in de Afrikaanse gemeenschap, levenscyclus, onheilbestrijding en genezing staat centraal in deze tentoonstelling.

Wil je de online collectie bekijken van deze tentoonstelling, klik dan hier.


Oost-Afrika

Maak kennis met de herdersvolken uit Sudan en Kenya, via de Makonde uit Mozambique en Tanzania, tot aan de islamitische Swahili langs de kust en de christenen in Ethiopië.

De online collectie van deze tentoonstelling is hier te bekijken.


Zij zien door de bomen het bos: Baka-pygmeeën tussen verleden en heden

Een tentoonstelling over de Baka-pygmeeën in Cameroun en de gevolgen van de houtkap voor hun traditionele leefwijze.


Van binnen naar buiten: Afrikaanse bouwkunst in het Buitenmuseum

Over Afrikaanse architectuur, waarvan in het buitenmuseum enkele voorbeelden aanwezig zijn, zoals een woonerf van de Kusasi uit Ghana en een dorp van de Dogon uit Mali en paalwoningen uit Benin.