Rondleiding 'Fusion, universalisme en Eurocentrisme'

In de westerse wereld groeit onder kunstliefhebbers, musea en galerieën de interesse voor niet-westerse kunst. Na eeuwen van minimale belangstelling voor werken uit Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oceanië lijkt er een kentering plaats te vinden die grote gevolgen heeft voor de kunstwereld. Hoe heeft dit proces tot nu toe vorm gekregen?
In deze rondleiding worden thema’s als fusion, crossover en niet-westerse stijlcitaten besproken aan de hand van werken van internationaal gewaardeerde kunstenaars als José Bedia, Romuald Hazoumé en Renee Stout. Daarnaast wordt stilgestaan bij de rol die Afrikaanse kunstwerken door de eeuwen heen in het westen gespeeld hebben. Wie verzamelde deze objecten en waarom? Hoe gingen westerse verzamelaars met deze, vaak religieuze, voorwerpen om? Waar ontmoeten de westerse en Afrikaanse visie op schoonheid elkaar?
Traditionele objecten illustreren de geschiedenis van het verzamelen van niet-westerse voorwerpen. In dit deel van de rondleiding is ruim aandacht voor Eurocentrisme en universalisme.

Details

  • Doelgroep: HBO – studenten kunstvakopleidingen beeldend / WO – studenten Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis
  • Duur: 60 minuten
  • Kosten: € 60,-, EN of DU: € 75,-

Tip: boek zo vroeg mogelijk, we zitten vaak vol.

het beste is ten minste een maand van tevoren te boeken.