Pers

Voor aanvullende informatie of (meer) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van het Afrika Museum: Karin Flierman (088 00 42 800) of pers@afrikamuseum.nl.


WERELD VOL VEREN - vanaf 12 mei in het Afrika Museum te zien

De tentoonstelling WERELD VOL VEREN is vanaf 12 mei te zien in het Afrika Museum. Eerder was deze tentoonstelling te zien in Museum Volkenkunde, waar het maar liefst 65.000 enthousiaste bezoekers trok.

Lees meer


Cindy Zalm: Nieuw hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Henrietta Lidchi: nieuw hoofd conservatoren Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Nederlanders onbekend met Carnaval tradities

Dit weekend barst het carnavalsfeest, voornamelijk onder de rivieren in eigen land weer los. Het Afrika Museum onderzocht onder 3000 Nederlands wat zij eigenlijk weten van Carnaval, en wat bleek: Nederland denkt bij carnaval voornamelijk aan bier gevolgd door feestvieren en verkleden. Dat carnaval wereldwijd groots gevierd wordt is vrijwel onbekend. Met de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD laat het Afrika Museum zien welke carnavaltradities men op verschillende continenten beleeft.

Lees meer


Musea over mensen populairder dan ooit

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde trokken in 2016 gezamenlijk meer bezoekers dan ooit. Samen verwelkomen de musea dit jaar 419.000 bezoekers: een stijging van ruim 7% ten opzichte van het jaar ervoor. “We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat: sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen”, aldus directeur Stijn Schoonderwoerd. De tentoonstellingen THE SIXTIES (Tropenmuseum) en DE BOEDDHA (Museum Volkenkunde & Tropenmuseum) bleken dit jaar ware publiekstrekkers. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD, die tot 26 maart 2017 te zien is in het Afrika Museum, werd onlangs door het NRC Handelsblad bekroond met vier sterren.
 

Premier Rutte overhandigt gouden kris aan president Indonesië Musea over mensen populairder dan ooit

Succesvolle samenwerking van stichting Nationaal Museum van Wereldculturen en Erfgoed Delft. 

Vandaag overhandigde minister-president Mark Rutte een gouden Buginese kris aan de Indonesische president Joko Widodo. Deze kris komt uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen. De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die in 2017 zal plaatsvinden. Het is daarmee een uniek project: nog nooit eerder is repatriëring van erfgoed op deze schaal uitgevoerd.
 

17% van de Nederlanders weet niet dat Carnaval wereldwijd gevierd wordt

Bijna een vijfde deel van de Nederlanders kent geen carnavalsvieringen buiten de landsgrenzen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Afrika Museum onder meer dan 3000 Nederlanders. Dat verschillende landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika ook feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je vanaf 11 november 2016 in de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD in het Afrika Museum vlakbij Nijmegen. Met deze tentoonstelling geeft het museum het startschot van het jaarlijkse carnavalsseizoen dat elk jaar op 11 november om 11:11 uur begint.

Lees meer over de tentoonstelling


Meester Bart wordt museumambassadeur

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, sluit zich als ambassadeur aan bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema’s die Meester Bart in zijn klas en in de media bespreekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers.

Lees  meer over Meester Bart


Advies Rotterdamse Kunstraad tweeslachtig en kortzichtig

In het advies over het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020, dat vanochtend openbaar werd, adviseert de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de gemeentelijke subsidie voor het Wereldmuseum vrijwel te beëindigen. Maar ook om zo snel mogelijk scenario’s uit te werken voor samenwerking van het museum met anderen, waaronder het Nationaal Museum van Wereldculturen. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NMVW, zegt hierover: “Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd."

Meer over het advies van de Rotterdamse Kunstraad. 


Raad van Cultuur complimenteert Nationaal Museum van Wereldculturen met nieuwe profilering en koers

“Positief” (over de profilering), “waardering” (over de daadkracht), “toonaangevend” (over de educatie), “veelbelovend” (over nieuwe maatschappelijke rol), “goed voorbeeld” (over de diversiteit), “succesvol” (over de fusie), “gedegen” (over het ondernemerschap), “aansprekend” (over bereik nieuwe doelgroepen) . Dat zijn enkele woorden waarmee de Raad voor Cultuur het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, samen Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, in het advies heeft beoordeeld.

Meer over het advies van de Raad van Cultuur