Paradijsvogels, hoofdtooien en bovennatuurlijke krachten in Afrika Museum

Nieuwe tentoonstelling: WERELD VOL VEREN

Van 12 mei tot en met 24 september 2017 ontdek je in het Afrika Museum alles over het wereldwijde gebruik en betekenissen van veren. Een unicum: de mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien in de tentoonstelling WERELD VOL VEREN. Bijzondere veren uit o.a. Congo, Suriname, Noord Amerika, de Amazone en Hawaii afgewisseld met haute couture en vogels in alle soorten en maten.

Wereld vol veren

Overal ter wereld dossen mensen zich uit met veren. Ze worden gebruikt om indruk te maken, te verleiden en velen kennen er bovennatuurlijke krachten aan toe. Veren worden verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten, als onderdeel van accessoires, waaiers en allerlei onderscheidingstekens. Het gebruik van veren is van alle tijden; volken van Papoea-Nieuw Guinea tot Noord Amerika zijn er iconisch door geworden, de grootste couturiers maken er gebruik van en vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee.

Veren in haute couture van toen en nu

De tentoonstelling laat o.a. jurken zien van Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler en Pierre Antoine Vettorello. Maar ook de volgende generatie couturiers van de Fashion opleiding van ArtEZ in Arnhem hebben een plekje gekregen. Het museum heeft de studenten gevraagd hun interpretatie te geven op het thema veren. Hen is gevraagd om juist geen echte veren te gebruiken, maar aan de hand van verschillende vormen, materialen en texturen, veren na te bootsen. Dit heeft geresulteerd in een spectaculair nieuw perspectief op veren in fashion.

WERELD VOL VEREN is van 12 mei tot en met 24 september 2017 te zien in het Afrika Museum.


Noot voor redactie:
Wilt u aanwezig zijn bij de opening van WERELD VOL VEREN op donderdag 11 mei om 17:00 uur? Meld u aan via pers@afrikamuseum.nl

Persfoto's: 

Wereld vol veren

Foto: Alejandro Aquirre

Downloaden JPEG (7.19 MB)

Wereld vol veren

Foto: Ndunga masker

Downloaden JPEG (2.22 MB)

Wereld vol veren

Foto: Patrice Stables

Downloaden JPEG (6.17 MB)