Topjaar voor het Afrika Museum: 18% meer bezoekers

Met een vernieuwde tentoonstellings- en evenementen programmering was 2015 voor het Afrika Museum een topjaar. Het museum ontving 72.000 bezoekers. Dit is een stijging van 18%.


De grote publiekstrekkers waren de tentoonstelling Jimmy Nelson, de tentoonstelling De Iconen van de National Geographic en het succesvolle zomerprogramma Vuur!. De net geopende tentoonstelling Rhythm & Roots trekt ook in de winter veel bezoek naar het museum.

Nieuwe programmering

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in het Afrika Museum. De tentoonstellings- en evenementenprogrammering is aangepast. De thema’s zijn toegankelijker geworden en spreken een breder publiek aan. Voorheen was er gemiddeld één grote tentoonstelling per twee jaar te zien. Nu zijn dat twee grote tentoonstellingen per jaar aangevuld met kleinere fototentoonstellingen zoals De Iconen van de National Geographic. Daarnaast is er voortgebouwd op het succes van grote evenementen zoals het Kinder Festival, Keti Koti Festival en het zomerprogramma.
Deze nieuwe aanpak, die mogelijk is geworden door de fusie met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, heeft geleid tot meer publiek.

Topjaar voor musea van wereldculturen

Het Afrika Museum in Berg en Dal is sinds april 2014 gefuseerd met het Tropenmuseum in Amsterdam en Museum Volkenkunde in Leiden. Het Tropenmuseum ontving 182.000 en Museum Volkenkunde 137.500 bezoekers. Samen hebben de musea 391.500 bezoekers in 2015 mogen verwelkomen. Dat is een stijging van ruim 8% ten opzichte van 2014. Directeur Stijn Schoonderwoerd: ‘Wij zijn zeer blij met dit resultaat. Sinds de jaren 80 hebben de musea samen niet zoveel bezoekers getrokken. Wereldculturen zijn juist nu een relevant thema. Onze collectie draagt uit dat we onderdeel zijn van een grotere wereld en dat we op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

Gratis toegang voor kinderen tijdens de Kerstvakantie

Om het goede jaar te vieren is er tijdens de kerstvakantie in het Afrika Museum gratis toegang voor kinderen t/m 18 jaar. Er kan meegedaan worden met een van de feestelijke activiteiten en geluisterd worden naar het gospelkoor 'John Angoh & Friends'. Kinderen kunnen zelf muziekinstrumenten maken, meezingen met Basil uit Congo en luisteren naar de verhalen van Baba uit Nigeria. Met de hele familie kan er meegedaan worden met een rondleiding door de tentoonstelling Rhythm & Roots.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.

Museum over mensen

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea van wereldculturen, en sinds april 2014 met elkaar gefuseerd. In de vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities worden objecten getoond uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika, van Geisha tot de Boeddha, van mens tot mens. In het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde ontdek je dat mensen wereldwijd ondanks de verschillen, hetzelfde zijn.

Persfoto's: 

Buitenmuseum

Foto: Jakob van Vliet

Downloaden JPEG (2.17 MB)

Buitenmuseum

Foto: Jakob van Vliet

Downloaden JPEG (3.53 MB)