17% van de Nederlanders weet niet dat Carnaval wereldwijd gevierd wordtBijna een vijfde deel van de Nederlanders kent geen carnavalsvieringen buiten de landsgrenzen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Afrika Museum onder meer dan 3000 Nederlanders. Dat verschillende landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika ook feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je vanaf 11 november 2016 in de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD in het Afrika Museum vlakbij Nijmegen. Met deze tentoonstelling geeft het museum het startschot van het jaarlijkse carnavalsseizoen dat elk jaar op 11 november om 11:11 uur begint.

 
Overeenkomsten
Is carnaval een puur katholieke traditie? Wat zijn de overeenkomsten tussen Afrikaanse maskerdansen en het carnaval in New Orleans? En wat hebben de Oost-Europese Wildemannen met carnaval te maken? Aan de hand van kostuums, maskers, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen kom je erachter dat er op de verschillen na een hoop overeenkomsten te vinden zijn.

Pracht en praalwagen
Gigantische kostuums op stelten en een Nederlandse carnavalswagen. Kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans. Van weinig verhullende bikinibroekjes tot woeste Wildemankostuums. De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek, maar een aantal basiselementen is overal aanwezig: verkleden, een optocht en feestvieren. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD neemt je mee op een wereldreis vol verrassende overeenkomsten met objecten uit eigen land en van ver over de grens.
 
De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD is van 11 november 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien in het Afrika Museum.

De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij

Noot voor redactie 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 828 E. pers@afrikamuseum
Bijgaand beeldmateriaal is rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf op voorwaarde dat er een relatie is met de tentoonstelling

 

Persfoto's: 

Mardi Gras Indians credits photo Charles Freger

Downloaden JPEG (4.68 MB)

Wilder Mann credits photo Charles Freger

Downloaden JPEG (4.15 MB)

Credits photo Bright Selmon Drah

Downloaden JPEG (6.49 MB)

Credits photo Phyllis Galembo

Downloaden JPEG (6.68 MB)

Credits photo Shawn Escoffery

Downloaden JPEG (1.79 MB)

Carnaval in Leuth

Downloaden JPEG (0.85 MB)