Meer dan een miljoen euro voor Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde van BankGiro Loterij

Tijdens het Goed Geld Gala, de jaarlijkse bijeenkomst van de BankGiro Loterij, gisteravond in de schitterende gerenoveerde Lichthal van het Amsterdamse Tropenmuseum, heeft directeur Stijn Schoonderwoerd van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde maar liefst 1.125.531 euro gekregen van de BankGiro Loterij. Dit bedrag is een belangrijke steun in de rug van de plannen om de musea te vernieuwen en meer collectie te ontsluiten.

Het totale geldbedrag dat is toegekend aan de drie is 1.125.531 euro, verdeeld over verschillende cheques.
De eerste cheque vertegenwoordigt een bedrag van 565.000,- euro voor het nieuwe project ‘Magazijn van de Wereld’, een reizend, glazen depot op spraakmakende plekken in Nederland. Op een aantal locaties waar dagelijks veel mensen langskomen, zoals pleinen en treinstations, presenteren bekende Nederlanders als gastconservatoren een verrassende selectie uit de depots van de drie musea. Onderdeel van het project is een campagne met de verkiezing van het meest aansprekende voorwerp. Het streven is om deze zomer al de eerste ronde te maken. Het project duurt drie jaar.

Daarnaast is er de cheque met het bedrag van 500.000,- euro, dat de musea als vaste partner van de BankGiro Loterij jaarlijks ontvangen. Dit bedrag wordt gebruikt voor de herinrichting van het Tropenmuseum. Tijdens het Goed Geld Gala zijn ook de resultaten bekendgemaakt van het zogeheten ‘geoormerkt werven’. Bij deelname van museumbezoekers aan de Bankgiro Loterij gaat de helft van de maandelijkse lotprijs naar het betreffende museum. Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde kregen hiervoor tijdens het gala cheques uitgereikt, met een totaalwaarde van 60.531,- euro.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Meer dan 5 miljoen Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2015, ruim 62,8 miljoen euro bijdragen aan culturele organisaties in Nederland.

Noot voor de redactie

Meer informatie en persfoto’s zijn verkrijgbaar bij de afdeling PR van het museum: pers@volkenkunde.nl.

Goed Geld Gala 2016 | Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde

Downloaden PNG (3.11 MB)