Nieuw Hoofd Conservatoren voor het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde

Nieuw Hoofd Conservatoren voor het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Zij volgt hiermee Dr. Laura Van Broekhoven op die sinds 1 maart 2016 directeur is van het Pitt Rivers Museum in Oxford. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Met Henrietta Lidchi hebben we een van de meest gerenommeerde professionals uit het internationale vakgebied aan onze musea weten te verbinden. Zij is met haar schat aan ervaring bij uitstek geschikt om de inhoudelijke vernieuwingen die we enkele jaren geleden hebben ingezet naar een volgend plan te tillen“

Henrietta Lidchi gaat het team conservatoren aansturen van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), de Stichting waar het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde deel van uit maken. Samen met Wayne Modest, Hoofd van het Research Center for Material Culture, zal zij invulling geven aan o.a. de ambitieuze tentoonstellingsplanning, de verdere ontsluiting van de collecties, het vernieuwende verzamel- en onderzoeksbeleid en de samenwerking met culturele instellingen en gemeenschappen die tezamen het NMVW maken tot een museum over mensen dat bijdraagt aan wereldburgerschap.

Henrietta Lidchi is momenteel Hoofd van de afdeling World Cultures van het National Museums Scotland in Edinburgh, waar ze sinds 2005 o.a. omvangrijke herinrichtingsprojecten leidde. Ook bekleedde ze verschillende functies bij The British Museum. Lidchi leidde nationale en internationale onderzoeks- en samenwerkingsprojecten en was in meerdere rollen betrokken bij talrijke tentoonstellingen. Haar persoonlijke specialisatie is inheemse Amerikaanse kunst en cultuur. Daarnaast is Lidchi Honorary Professor aan de School of Social and Political Sciences van de University of Edinburgh.

Van Lidchi’s hand verschenen talrijke publicaties, waaronder enkele belangrijke standaardwerken als Imaging the Arctic (1998), Visual Currencies (2009) en The Poetics and Politics of Representing Other Cultures, in S. Hall, J. Evans and S. Nixon (eds.) Representation: Cultural Representations and Signifying Practices (2013). Lidchi ontving de prestigieuze Arts and Humanities Research Grant voor het onderzoeksproject: Baggage and Belonging: Military Collections and the British Empire (1750-1900).

 


Museum over mensen

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden (samen het Nationaal Museum van Wereldculturen) zijn musea over mensen. In de vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities worden objecten getoond uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde ontdek je dat mensen wereldwijd op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.


Noot voor de redactie:
Neem voor meer informatie contact op met Karin Flierman karin.flierman@wereldculturen.nl  / +31 (0)88 0042 800
 

Persfoto's: 

Nieuw Hoofd Conservatoren: Henrietta Lidchi

©Phil Wilkinson

Downloaden JPEG (1.70 MB)