Afrika Museum verwerft de schoenen van de Hoofdpiet

Het zijn ‘schoenen met een verhaal’, het kleurige paar Zwarte Pietenschoenen, dat het Afrika Museum heeft verworven. Op deze schoenen nam cabaretier Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet de afgelopen jaren deel aan vele nationale Sinterklaas-intochten. Het Afrika Museum, dat samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde het Nationaal Museum van Wereldculturen vormt, gaat de schoenen in de vaste opstelling opnemen. In deze opstelling wordt onder meer aandacht besteed aan beeldvorming over ‘de Afrikaan’ in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. De schoenen worden donderdag 30 juni overdragen aan het museum.


Midden in de maatschappij

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum: “Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan; dat maakt het verhaal achter deze schoenen heel interessant voor ons museum. Want ze zijn daarmee verbonden aan de recente verhitte discussie over beeldvorming en stereotyperingen, een onderwerp waar het museum al lang collectie over verzamelt. De schoenen van de Hoofdpiet krijgen in het Afrika Museum dan ook hun plaats naast historische Sinterklaasboekjes en Zwarte Piet spelletjes, maar ook andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn. Dat past bij de maatschappelijke rol van het museum.”


Goed doel

De schoenen van de Hoofdpiet werden in 2005 door de Haagse beeldend kunstenaar en schoenendesigner Egbert van der Does met de hand uit drie kleuren leer speciaal voor Van Muiswinkel gemaakt. De opbrengst van de schoenen gaat naar een goed doel, de AVL Foundation, het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.


(FOTO-)PERSUITNODIGING  | 30 juni | 12.00 uur

Donderdag 30 juni, om 12.00 uur draagt voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel, in Museum Volkenkunde te Leiden, zijn schoenen over aan Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen. De pers is van harte welkom om dit moment bij te wonen.

Aanmelden
Meld u vóór 29 juni aan via pers@afrikamuseum.nl.


Museum over mensen

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea over mensen. Samen vormen zij de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. In de vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities worden objecten getoond uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze laten zien dat we in deze wereld op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

 

Persfoto's: 

Overdracht van de schoenen van de Hoofdpiet door Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel overhandigde op 30 juni 2016 de schoenen van de Hoofdpiet in Museum Volkenkunde aan directeur Stijn Schoonderwoerd.

Downloaden JPEG (1.59 MB)