Zomervakantie - 8 juli t/m 27 augustus

Leem: experimenteer, onderzoek en bouw mee!

Ontdek deze zomer hoe in Afrika met natuurlijke materialen wordt gebouwd. Bekijk alle voorbeelden van architectuur in het buitenmuseum en ga daarna zelf aan de slag!

Bouw mee aan een meterslange leemmuur en decoreer deze met Afrikaanse patronen, kook in een lemen oven, maak je eigen kleitegels in de kleikeuken. Duik in het modderbad en neem daarna een emmerdouche. Naast spelen met leem kun je o.a. vuur maken en meedoen met een workshop waterkalebas.


Programma

Elke woensdag t/m zondag
8 juli t/m 27 augustus | 12.00 - 16.00 uur

 


Bouwen met leem

Bouw mee aan de meterslange muur in het buitenmuseum; stamp eerst met je blote voeten de leem aan, smeer dit met je handen op de muur en decoreer deze met Afrikaanse patronen.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । grasveld । alle leeftijden


 

Stoken en koken

Van leem kun je ovens bouwen waar je in kunt koken. In het buitenmuseum staat een lemen oven waar je heerlijke dingen kunt maken. Ook leer hoe je vuur maakt zonder lucifers of aansteker!
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । grasveld naast Kiwanda । vanaf 6 jaar

Let op: deze activiteit gaat niet door op zaterdag 26 augustus.


Creatief in de kleikeuken

Masterchef, maar dan net anders. In deze keuken vind je deegrollers, bakvormpjes, potten en pannen waarmee je niet gaat koken maar kleitegels gaat maken. Op de receptkaarten staat hoe je dat doet  en hoe je deze versiert met Afrikaanse patronen. 
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf । alle leeftijden


Duik in het modderbad

Lekker in de modder spelen? Neem dan een duik in het modderbad. Niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Leem werkt namelijk zuiverend en verfrissend. Ben je klaar met je modderbad? Vul een emmer met water en neem deze mee naar het Ghanese dorp. Op het woonerf zijn twee doucheplekken aanwezig waar je je weer schoon kunt schrobben.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf । alle leeftijden


Muziekworkshop waterdrums

Muziek maken met gedroogde kalebassen en water? Het kan echt. De ene kalebas is gevuld met water, de ander gaat er bovenop en dan heb je een waterdrum. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je je eigen toonsoort. Onder leiding van de muziekdocent ontstaat er een heel waterorkest.
woensdag t/m zondag । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । duur: 30 min. । evenementenwei (bij regen in het Palaverhuis) । vanaf 4 jaar


Spelen in de leemspeelberg

Nog niet genoeg van leem gekregen? Leef je uit  op de leemspeelberg. Bouw met emmers, kuipen en strandspeelgoed je eigen bouwwerk. Met houten mallen kun je ook leemstenen maken en die laten drogen in de zon, zodat er muurtjes gebouwd kunnen worden.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Evenementenwei । alle leeftijden


Live muziek op de zondagen

Iedere zondag is er live muziek in het buitenmuseum. De artiesten van Jambo Afrika zorgen voor een Afrikaanse sfeer. Percussie, balafoon, kora, saxofoon, iedere zondag is er weer iets anders te horen.
Laat je verrassen en geniet op het terras van de Chopbar onder het genot van een drankje naar deze muzikale zondagmiddagen.
iedere zondag tijdens het zomerprogramma । 12.30, 13.30, 14,30 en 15.30 uur । 30 minuten । Chopbar


Museumpicknick in het Afrika Museum – Nieuw deze zomer

Maak deze zomer je dag in het Afrika Museum compleet met een heuse wereldse picknick! Zoek een mooi plekje in het buitenmuseum, gooi het kleedje uit en smullen maar. De goed gevulde picknick mand biedt genoeg lekkers voor 4 personen. De picknick bestel je minimaal 3 dagen van te voren (of eerder) online via tickets.afrikamuseum.nl en kost € 6,- per persoon (minimaal 4 personen).

De Museumpicknick bestaat uit:
- 1 groot Marokkaans brood
- Kip ras el Hanoutsalade, (gekruide kipsalade)
- Wortelspread
- Boshoning
- Fruitsalade
- Bananencake
- Een literfles water en vruchtensap

Het potje honing mag je meenemen, de picknick mand en het kleedje dienen wel teruggegeven te worden bij het restaurant.

Wat is leem?

Leem is een natuurlijk en veelzijdig product. Je kunt er mee bouwen, koken en er zelfs een bad in nemen. Leem bestaat uit zand, silt (soort van fijn zand) en klei. Leem ontstaat door onder andere de wind, gletsjers en rivieren. Leem lijkt op cement alleen is leem eindeloos te gebruiken. Je hoeft er alleen maar water bij te doen. Leem wordt al eeuwenlang op alle continenten op verschillende manieren als bouwmateriaal ingezet.

Saturday 8 July 2017 to Sunday 27 August 2017