Zomervakantie - 8 juli t/m 27 augustus

Leem: experimenteer, onderzoek en bouw mee!

Ontdek deze zomer hoe in Afrika met natuurlijke materialen wordt gebouwd. Bekijk alle voorbeelden van architectuur in het buitenmuseum en ga daarna zelf aan de slag!

Bouw mee aan een meterslange leemmuur en decoreer deze met Afrikaanse patronen, kook in lemen ovens, maak je eigen kleitegels in de kleikeuken. Duik in het modderbad en neem daarna een emmerdouche. Naast spelen met leem kun je o.a. vuur maken en meedoen met een workshop waterkalebas.


Programma

Elke woensdag t/m zondag
8 juli t/m 27 augustus | 12.00 - 16.00 uur
Let op: 19 t/m 21 juli is er geen programma ivm Nijmeegse Vierdaagse


Bouwen met leem

Bouw mee aan de meterslange muur in het buitenmuseum; stamp eerst met je blote voeten de leem aan, smeer dit met je handen op de muur en decoreer deze met Afrikaanse patronen.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । grasveld । alle leeftijden


Stoken en koken

Van leem kun je ovens bouwen waar je in kunt koken. In het buitenmuseum staan twee lemen ovens waar je  lekkere dingen kunt maken. Ook leer hoe je vuur maakt zonder lucifers of aansteker!
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । grasveld naast Kiwanda ।vanaf 6 jaar


Creatief in de kleikeuken

Ga lekker aan de slag in de kleikeuken. Hier vind je deegrollers, bakvormpjes, potten en pannen waarmee je niet gaat koken maar kleitegels gaat maken. Op de receptkaarten staat hoe je dat doet  en hoe je deze versiert met Afrikaanse patronen. Neem de tegel mee naar de leemoven om 'm af te bakken.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf । alle leeftijden


Duik in het modderbad

Lekker in de modder spelen? Neem dan een duik in het modderbad. Niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Leem werkt namelijk zuiverend en verfrissend. Ben je klaar met je modderbad? Vul een emmer met water en neem deze mee naar het Ghanese dorp. Op het woonerf zijn twee doucheplekken aanwezig waar je je weer schoon kunt schrobben.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf ।alle leeftijden


Muziekworkshop waterdrums

Muziek maken met gedroogde kalebassen en water? Het kan echt. De ene kalebas is gevuld met water, de ander gaat er bovenop en dan heb je een waterdrum. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je je eigen toonsoort. Onder leiding van de muziekdocent ontstaat er een heel waterorkest.
woensdag t/m zondag । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । duur: 30 min. । evenementenwei (bij regen in het Palaverhuis) । vanaf 4 jaar


Spelen in de leemspeelberg

Nog niet genoeg van leem gekregen? Leef je uit  op de leemspeelberg. Bouw met emmers, kuipen en strandspeelgoed je eigen bouwwerk. Met houten mallen kun je ook leemstenen maken en die laten drogen in de zon, zodat er muurtjes gebouwd kunnen worden.
woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Evenementenwei । alle leeftijden


Live muziek op de zondagen

Iedere zondag is er live muziek in het buitenmuseum. De artiesten van Jambo Afrika zorgen voor een Afrikaanse sfeer. Percussie, balafoon, kora, saxofoon, iedere zondag is er weer iets anders te horen.
Laat je verrassen en geniet op het terras van de Chopbar onder het genot van een drankje naar deze muzikale zondagmiddagen.
iedere zondag tijdens het zomerprogramma । 12.30, 13.30, 14,30 en 15.30 uur । 30 minuten । Chopbar


Workshop beeldhouwen - Reserveren noodzakelijk

Ontdek de kunstenaar in jezelf en kom deelnemen aan de workshop Beeldhouwen in serpentijnsteen.  Serpentijn is de verzamelnaam van een groep steensoorten, variërend van zacht tot hard, divers van kleur en goed te bewerken. Deze steensoort komt uit Zimbabwe.  Samen met  kunstenaar Tichaona Mushonga, die woont en werkt in het kunstenaarsdorp Tengenenge ga je aan de slag met je eigen creatie. Kijk voor meer info en kosten op de website van het Afrika Museum.
woensdag t/m zondag । 10.00 – 16.30 uur । grasveld naast Kiwanda ।voor volwassenen

  • Wanneer: 26 juli t/m 31 augustus 2017 | Iedere woensdag t/m zondag van 10 tot 17 uur
  • Aantal: max. tien deelnemers per workshop
  • Kosten:  Eerste dag € 50,- , iedere volgende dag € 40,-. De prijs voor de ruwe steen is € 3,00 per kilo (incl. BTW). Bij dit bedrag zijn af koffie, thee en werkmaterialen als was, schuur- en polijstmiddelen inbegrepen. De lunch is niet bij de prijs inbegrepen (er is een restaurant op het terrein).
  • Reserveren: de workshop wordt georganiseerd i.s.m. John Sampers van ‘Nieuw Begin’. www.nieuwbegin.de Aanmelden via info@afrikamuseum.nl of via telnr. 088 0042 800.

Wat is leem?

Leem is een natuurlijk en veelzijdig product. Je kunt er mee bouwen, koken en er zelfs een bad in nemen. Leem bestaat uit zand, silt (soort van fijn zand) en klei. Leem ontstaat door onder andere de wind, gletsjers en rivieren. Leem lijkt op cement alleen is leem eindeloos te gebruiken. Je hoeft er alleen maar water bij te doen. Leem wordt al eeuwenlang op alle continenten op verschillende manieren als bouwmateriaal ingezet.

Saturday 8 July 2017 to Sunday 27 August 2017